Kanuni, arritja ma e naltë qytetnuese

Kanuni shqiptar paraqet arritjen ma të naltë qytetnuese të shqiptarëve si popull. Një Kanun të këtillë kanë hebrejtë, Mishnan, prej së cilës e kanë zhvillu gjithë kulturën e tyne që e kanë edhe sot. Derisa Mishna çmohet si arritje e jashtëzakonshme qytetnuese të hebrejtë, shqiptarët – me budallakinë e tyne shembullore – e kanë luftu sa kanë mujtë Kanunin e vet. Mishna asht studiu dhe studiohet edhe sot në nivele ma të nalta akademike si një trashëgimi e mrekullueshme e një populli.

Kanunin Shqiptar, shumë shqiptarë mendjezaifë e identifikojnë me Kanunin e Lekë Dukagjinit, ashtu qysh e ka shkru një …

Kritikë klasifikimit të foljeve në Gramatikën e Akademisë (AShASh)

Shumica e studiuesve të shqipes pajtohen se klasifikimi i foljeve shqipe në zgjedhime ka qenë dhe ka mbetë një nga problemet ma të mëdha të gramatikëhartuesve të shqipes. Këtë e thonë, ndër të tjerë, edhe Selman Riza, Fatmir Agalliu, Tomor Osmani, Rami Memushaj etj. të cilët janë marrë me këtë problem. Edhe studiuesi, Shaban Demiraj, megjithëse ka bë një varg përpjekjesh për me gjetë një zgjidhje të qëndrushme që nga viti 1967 (me dispensën e tij), e tue vazhdu me artikullin kushtu klasifikimit me 1969, masandej me Gramatikën e Akademisë 1976, e deri sot nuk arrijti, prore, me dhënë një …