Kufiri me Malin e Zi sipas së drejtës ndërkombëtare

Në dy punime akademike, ish-kryetari i Gjykatës Kushtetuese, prof. dr. Enver Hasani, shkruan për ligjin ndërkombëtar, mënyrën si caktohen kufijtë mes shteteve, dhe marrëveshjen e Kosovës me Malin e Zi.

Këta artikuj, të përcjellë nga një shpjegim mbi prapavijën, përbëjnë një kapitull në librin e ri të autorit, Tema të zgjedhura nga e drejta dhe marrëdhëniet ndërkombëtare, që do të dalë nga shtypi muajin e ardhshëm, botim i Universitetit të Prishtinës dhe shtëpisë «Jalifat Publishing» në Hjuston, Teksas. Në të njëjtën kohë do të botohet edhe monografia tjetër e prof. Hasanit, Tema të zgjedhura nga e drejta kushtetuese.

Kapitullin për …

Gëzuar!

Gëzuar! Kombëtarja bëri histori duke u cilësu për herë të parë për një garë madhore ndërkombëtare. Tani presim shortin me pa se kush do jenë kundërshtarët. Kopjoje dhe shpërndaje lirisht këtë figurë.…

Letër e Kadaresë Presidentit George H.W. Bush

Qe letra që shkrimtari ynë Ismail Kadare i dërgoi kryetarit të Shteteve të Bashkuara, George H.W. Bush, më 1991:

Zoti President,

Dy vjet më parë, më 1989, kur, jo vetëm në vendin tim, por në gjithë perandorinë e Lindjes, diktatura komuniste ishte ende në këmbë, me mikun tim, laureatin e çmimit “Nobel” të paqes, Elia Weisel, ju kam dërfuar një letër. Në atë kohë, për një letër si ajo, në Shqipërinë komuniste dënoheshe me vdekje, megjithatë unë e ndjeva për detyrë t’u drejtohesha Juve, presidentit të shtëtit më të fuqishëm demokratik të botës, për t’ju kërkuar ndjesë në emër të …

Mërgimtarët përkrahin rektorin

Pjesëtarët e komunitetit shqiptaro-amerikan i kanë dërguar letër kreut të Universitetit të Prishtinës për ta përkrahë në qëndrimin e tij rreth pranimit të studentëve. Sot, grupe të luftëtarëve protestuan para rektoratit, duke këmbëngulë që fëmijët e dëshmorëve dhe veteranëve të pranohen vetvetiu në universitet, pa marrë parasysh kriteret.

Qe letra dërguar rektorit Ramadan Zejnullahu, i cili ka kundërshtuar pranimin pa kriter të studentëve:…

Rreth dialektit të Elbasanit

Përbërja e përzjerë e popullësisë gjithashtu ka mundur të jetë njëri ndër faktorët që kanë kushtëzuar të përhapurit e tipit të pëgjithësuar të të folmes që është formuar në zonën dialektore gege të jugut dhe që ka pasur karakter të koinesë popullore-bashkbiseduese.

Për arësye se si qendër më e rëndësishme ekonomike dhe kulturale në pjesën gege të Shqipërisë së mesme padyshim ka qenë Elbasani, të formuarit e koinesë gege të jugut është bërë në bazë të të folmes së Elbasanit. Nuk është e rastit që e folmja e Elbasanit qëmoti ka fituar një famë të madhe „të normës ideale” të …

Fishta: “Europë, ti kurva e motit”

 Europe, aging whore, it’s you that On your word and God have trampled. Is it sign of all your culture That you parcel out Albania Just to rear the cubs of Russia? Is this how you’ve paid them back now, All those men who died to save you, Fallen, slain up in the hills while You yourself, too weak, kept silent?

Fr. Gjergj Fishta, The Highlands Lute, Canto 13, verses 40–49 (transl. Robert Elsie and Janice Mathie-Heck): <http://www.albanianlanguage.net/en/fishta.html>.

Uh! Europë, ti kurva e motit, Qi i rae mohit besës e Zotit, Po a ky â shêji i gjytetnís: Me dá …

Humor me Ballkanin: Macedonia vs. Albania

Një mik ma dërgoi një skeç për Ballkanin. Një maqedon në njërën anë të rrugës dhe një shqiptar matajnë kanë secili restorante me kuzhinën e vendit të vet. Dallimet nuk janë dhe aq të mëdha. Por mosdurimi ndaj njëri-tjetrit bën që dy konkurrentët ballkanas të mos pranojnë kurrfarë ngjashmërie në ushqimet që gatuajnë.

Videoja e postuar në YouTube është shkëputë nga shou amerikan Key & Peele. Flamuri shqiptar shfaqet me yllin e komunizmit, ani pse skeçi vërehet se është realizu së voni. Kurse mospërkimet tjera faktike po ua lë t’i shihni vetë. Mos t’ia humbim vlerën humorit.…