Dy fjalë për Turqinë

Turqia radhitet e 54-ta në botë simbas perceptimit të korruptësisë në matjen që ban Transparency International. Italia asht e 72-ta, që domethanë se i ka punët ma keq. Mbas Turqisë janë të paktën pesë shtete antare të BE-së dhe vendet e Ballkanit me përjashtim të Sllovenisë. Shum vende arabe po ashtu janë para disa shteteve të kontinentit tonë. Tash, mbasi s’jemi në gjendje me tërheqë investime prej ajkës evropiane, pse e shajmë Orientin?

Ka nji përjashtim për Turqinë, megjithate: ajo ndodhet në mesin e disa vendeve nga mbarë bota që e kanë zbatue pak ose fare Paktin e OECD-së kundër ryshfetit. Kjo mbase dhe shpjegon pse mu bizneset nga Turqia — e jo ta zamë Italia, që zbaton paktin me sukses mesatar, ose Gjermania o Shtetet e Bashkueme, që i përmbushin detyrimet ndaj marrëveshjes me përpikmëni — vijnë për t’investue në Kosovë. Pakti ndalon dhanien e mitës zyrtarëve të nji shteti të huej.

Burimet [anglisht]:

Nga

Getoar Mjeku

Getoar Mjeku

Njeri i lirë dhe avokat prej Prishtine të Dardanisë. Banon në Teksas, por s'ka allti të veten. Shkrun për shqiptarët, gjuhën, historinë, e politikën. Lexon çkamos. Ndihmon me mirëmbajtë sajtin për shqiptari, Plisi.org.

Një mendim për “Dy fjalë për Turqinë”

Le përgjigje