Erotika shqiptare para një shekulli

Qe shqip folklori erotik i fillimshekullit XX:

Kângë popullore.

E bukur qi nnritë si dielli Kahë po shkon moj malit fiëlli, Tuëj gzuë kodren, tuë gzuë shtegun Ç’ po kërkon maletë vetun, Kqyr si giaen t’ dashunin fjetun, Xiria gjumin boni qeftin Bania qeftin lagia gojën Me sheqer me ça t’ qilloj[ën], Mos t’ qilloftë sheqer as dardhë, Lagia gojen me ujë t’ bardhë, Haid dashtun, dashtun kopili M’ shokë e poshtë po m’ lot fiçili, M’ shokë e poshtë mos mâ ço doren Se m’ i’ a çarti burrit kunoren, Gjit mae nalt se po gaen mollen Lum i …

100-vjetori i të përditshmes së parë shqiptare

Seguin, Texas — Në vigjilje të kremtes së parë të pavarësisë së Kosovës, janë ngushtuar ledhoret e gazetave për t’i lënë vend hatrit të secilit që mëton të hedhë në letër pikëpamjen e vet për 17 shkurtin. Dhe kjo është punë e paqme. Veçse nuk do të doja që të harrohet përvjetori i një ngjarje tjetër, që i parapriu në kohë, por edhe në rrugë Republikës së Kosovës. Më 15 shkurt 1909, doli për herë të parë nga shtypi gazeta «Dielli» e shqiptarëve të Amerikës, nën udhëheqjen e madhështorit Fan Stilian Noli. Pavarësia e Kosovës është përmbushje dhe zgjerim i …