Deklarata e pavarësisë e Shteteve të Bashkuara

NË TUBIM, 4 korrik 1776. Shpallja njizani e trembëdhjetë Shteteve të bashkueme t’Amerikës,

Kur në rrjedhën e ngjarjeve njerzore bahet e domosdoshme për nji popull me i shuejtë nyjet politike që e kanë lidhë me nji tjetër dhe me e marrë në duer, mes fuqive të botës, vendin e ndamë dhe të barabartë që ligjet e natyrës dhe Zoti i natyrës ia japin, nderimi i mirëfilltë ndaj mendimeve të njerzimit e lyp që ai popull të shpallë shkaqet që e çuen te ndamja.

Ne i mbajmë këto të vërteta për të vetëdëshmueshme, se të gjithë njerzit krijohen të barabartë, se …

Naimi për Amerikën

Ja se ç’thoshte rilindasi ynë Naim Frashëri për Shtetet e Bashkuara në një tekst mësimor të gjeografisë në shek. XIX:

Vëndet’ e bashkuarë . . . janë prej 34 dhimokrative [republikave] të bashkuara, dhe kanë 35,000,000 njerës: k. q. i gjithëve është Vashinktoni [dhe] më të mbëdhenjtë qytetë janë Nevjorku me 8,100,000 njerës, Bostoni me 200,000, Filladhelfija me 560,000. Ky vent është më mbroth në dituri e në drita dhe së gjithash nga gjithë bota.

Se Naimi i veçon Shtetet e Bashkuara si vendin më të zhvilluar të rruzullit është e qartë. Por për se e ka fjalën kur thotë …

Festë para kremtes

« Martin Luther Kingu i çliroi të gjithë, jo vetëm afro-amerikanët. » — Barbara Ewing, veprimtare amerikane e arsimit

E hënë, 19 janar, Seguin, Texas — Një renditje jo fort e qëlluar e fjalëve në mediet shqiptare i ka dhënë Barack Hussein Obamës një përparësi ndaj George W. Bushit. Ndonëse të dy ishin zgjedhur nga populli amerikan, Obama u quajt «presidenti i zgjedhur», kur në fakt bëhej fjalë për të zgjedhurin president/kryetar që po e merr këtë pozitë të njëzetën ditë të kallnorit.

Prej 24 vjetësh në Shtetet e Bashkuara, të hënën e tretë të janarit, kujtohet figura e Dr. …