Thanas Moraiti – mjeshtër i kangëve arbërore

Thanas MORAITI (Thanassis Moraitis) lindi në katundin Vagia të Tebës (Greqi). Studioi shkencat politike dhe muzikën në Universitetin Patnion të Athinës. Me 1988, në bashkëpunim me Dhimitër Lekën (Demetrios Lekkas) e me ndihmën dhe bashkëpunimin e Aristid Kolës e të aktores së famshme arbërore, Irena (Lejleku) Papas, nxori albumin e dyfishtë Këngë arbërore (Arvanitic Songs), e cila doli në treg prap me 1995 dhe 2002.

Me 1997 formoi një kuintet të përziem me instrumente klasike të qujtun ‘Bukurana’. Aj asht një nga emnat ma të ndritun të muzikës arbërore në Greqi dhe ka dhjetëvjetësha të tanë që punon në rujtjen …

Malli për mëmëdhetarët

Për të ma uruar Vitin e Ri, disa miq më dërguan një nyje për YouTube të këngës “Malli për mëmëdhenë”. Sipas traditës së përvitshme, televizioni Top Channel kishte përshtatur një këngë të moçme, kësaj radhe të Vaçe Zelës, si urim për festën dhe publicitet për vetë kompaninë. Videos nuk mund t’i mohoje vlerat e shumëfishta artistike që është e pritshme t’i realizojë Top Channeli, por nuk mund ta shfajësoje nga fyerja që i bën shqiptarëve, duke shpërfillur historinë dhe mëmëdheun dhe duke lartësuar mbi të gjitha punën e kompanisë. Në urimin për ndërrimin e moteve, Top Channeli përkufizon mëmëdheun si …

Himni i Kosovës: Me apo pa tekst

Seguin, Texas — Kur Shqipëria nisi rrugën e saj si shtet i pavarur më 1912, “Rreth flamurit të përbashkuar” qe kënga atdhetare, që gdhendur fort mbi ndjenjat e popullit u imponua edhe në përzgjedhje zyrtare të himnit kombëtar. Ndonëse u dyshua në origjinalitetit e tekstit të Asdrenit—i cili fundja edhe i ngjason shumë atij rumun—si dhe u përçmua ideja e adoptimit të një marshi të huaj për himn kombëtar, përpjekje për të zgjedhur një himn të ri të pranueshëm kishin dështuar gjatë ekzistencën së shtetit shqiptar. Më 1998, me kushtetutën e re demokratike të Shqipërisë, Himni ynë i Flamurit u …