Kuota zgjedhore, e keqe për gratë

Kët javë, Gjykata Kushtetuese e ndaloi nji ndryshim të propozuem të kushtetutës së Kosovës, i cili kish me ua nda 40 përqind të posteve të ministrave e zavendësministrave njanës gjini. Ndër tjerash, gjyqtarët vlersuen se ndryshimi do t’i shkelte të drejtat e njeriut dhe frymën demokratike të ligjit më të naltë të vendit.

Sado të rreptë, pleqnarët në Pejton nuk e kan keq. Sepse barazia nuk arrihet tue kriju pasqyrë të rreme të barazisë.

Tashpërtash, ligji parasheh që 30 përqind t’antarëve të Kuvendit dhe t’asambleve të komunave të jenë të njanës gjini. Ky parim ua ka mundësu ma shum vajzave …

Gratë dhe reforma zgjedhore

Në Dardani ka përmbi pesë vjet që folet për reformë zgjedhore. Partitë kan premtu disa herë se kan me kry kët punë. Por edhe sikur krenët e partive të baheshin burra dhe ta mbajshin fjalën, ç’ndikim do kish sistemi i ri i zgjedhjeve për gratë në Kuvend?

Deri më tash, ligji e ka zbutë sadopak pabarazinë gjinore n’organin ligjvenës të vendit, tue veçu gati nji të tretën e ulëseve për njanën gjini. Në llaf të thatë, kjo mund t’ishte cilado nga dy gjinitë, por në praktikë kuota e “30 përqindëshit” u ka dalë në krah grave e vajzave.

Nji rregull …

Keq e ke, or Isë

Solidarizohem me të mbijetuarit në Kosovë që ndihen të fyer nga sharja “egërsira”, ajo na fyen të gjithëve, të madh e të vogël. I gjykoj njëherit shfaqjet e dhunës, e dëmtimet e pronës publike dhe private.

As prona publike, as ajo private, s’i përkasin “qeverisë” po neve qytetarëve. Thërras gjyqësorin të shqiptojë dënimet më të ashpra të mundshme për secilin që ngre dorën për ta prishur një protestë të denjë nënash e qytetarësh.

Zt Jabllanoviç duhet të shkojë, sa më shpejt, aq më mirë. Bashkë me të bën mirë të shkojë edhe kryeministri Isa Mustafa, përgjegjësia lypet nga lart poshtë.…

Të lumtë, Gjakovë krenare!

Ky farë Jablanovići, egërsinë dhe stërkafshë e Miloševićit, paska edhe ‘disa miq shqiptarë’ të cilë i paskan kallxu se chka ka ndodhë në Gjakovë. Asht interesante me dijtë se kush janë ‘miqtë shqiptarë’ të këtij politikani serbo-fashist, egërsinë e stërkafshë, i cili qenkësh jurist me profesion (!) dhe din aq pak për krimet e Serbisë në Kosovë, ndërsa mban postin e ministrit në qeverinë e Kosovës!

Ai paska thanë:

…të jem i sinqertë nuk kam ditur për humbjet katastrofike që kanë ndodhur në Gjakovë gjatë bombardimeve. Këtë e kam mësuar pas kësaj deklarate nga disa miq shqiptarë.

O stëregërsinë e …

Penj drite nga lëmshi i errësirës

Shikoj shumë veta në Facebook që ngulmojnë se ky s’qenka islami i vërtetë. Do të jetë çështje definicioni se ç’quajmë këtu “të vërtetë”, Muhamedi vetë luftoi e vrau njerëz për të forcuar e përhapur fenë e vet. Kjo është goxha relevante, meqë çdo musliman është i udhëzuar të ndjekë shembullin e Muhamedit, “njeriut të përsosur”.

Unë për vete s’guxoj të mendoj se e njoh islamin më mirë se Osama bin Laden, që e dinte kuranin përmendsh qysh fëmijë, apo imamët në al-Azhar të Kajros, apo udhëheqësit e lutjeve në xhaminë al Aksa në Jerusalem. Ata dallojnë në shumë aspekte, dihet …

Amendamenti 47

Borisav Jovići, dhelpna e politikës serbe, krimineli mbrapa perdesh, në kujtimet e tij hedh dritë për ngjarjet që i paraprinë ndryshimeve kushtetuese të vjetit 1989. Tregon se si edhe vetë Miloševići ishte lëkundë rreth amendamentit të famshëm 47, në kushtetutën e Serbisë, me të cilin hiqej vota e krahinave autonome për miratimin e çfarëdo ndryshimi në kushtetutën e Serbisë.

Në të vërtetë kjo tregon edhe lojën që asht lujtë mbrapa perdesh. Jovići asht i bindun që Kuvendi i Kosovës ka me i miratu ndryshimet. Çfarë dinte Jovići ma shumë se Miloševići?

Borisav Jovići qe përfaqësues i Sërbisë në kryesinë shumantarëshe…

Mërgimtarët përkrahin rektorin

Pjesëtarët e komunitetit shqiptaro-amerikan i kanë dërguar letër kreut të Universitetit të Prishtinës për ta përkrahë në qëndrimin e tij rreth pranimit të studentëve. Sot, grupe të luftëtarëve protestuan para rektoratit, duke këmbëngulë që fëmijët e dëshmorëve dhe veteranëve të pranohen vetvetiu në universitet, pa marrë parasysh kriteret.

Qe letra dërguar rektorit Ramadan Zejnullahu, i cili ka kundërshtuar pranimin pa kriter të studentëve:…