Si po ndryshon gjuha shqipe

Njerëzit natyrshëm përpiqen me bë ma shum punë me ma pak mund. Andaj dhe gjuha njerëzore shkon tue u bë ma e thjeshtë: kursen tingujt e fjalët, thjeshton rregullat, dhe arrin me mbijetu përballë sfidave të reja.

E pse mos me u paqyru ky evolvim edhe në gjuhën e shkruar? Përkrahësit e reformës drejtshkrimore e kanë mirë — sidomos kur flasin për foljet.

E para e punës është me e shkurtu pjesoren — nga shkurtuar në shkurtu. Shqiptarët po e krasitin kur flasin. Pse mos me e shkurtu dhe në shkrim? (Shih, edhe emrat e fëmijëve po i lëmë krejt …

Shqipnia, para dhe mbas 29 nandorit 1944

Emni i vendit: Shqipni ose Shqipëri → Shqipëri

Emni i shtetit/qeverisë: Mbretnija Shqiptare → Qeverija Demokratike e Shqipërisë (nga 1946: Republika Popullore e Shqipërisë)

Statusi: zyrtarisht shtet i pamvarun, asnjanës në Luftën e Dytë Botnore; praktikisht vetëqeverisës, nën Gjermaninë naziste → zyrtarisht fuqi shoqnuese e Aleatëve të Luftës së Dytë Botnore; praktikisht shtet satelit i Jugosllavisë së Titos, në përgaditje për aneksim federatës jugosllave, dhe aleat renegat i Shteteve të Bashkueme dhe Britanisë

Sipërfaqja: mbi 40 mijë km² → 28’748 km²

Udhëheqës: Mehdi bej Frashëri, regjent → Enver Hoxha, kryeministër

Flamuri: flamuri kombtar shqiptar → flamuri jugosllav dhe flamurit kombtar …

Studenti shqiptar merr çmim në Amerikë

Një universitet me nam në Shtetet e Bashkuara ka shpërbly një student shqiptar për punën e tij me të rijtë në Dardani dhe në Amerikë. Mentor Dida ka fitu çmimin Udhëheqës i Dalluar i Studentëve të Diplomuar (Outstanding Graduate Student Leader) në Universitetin Shtetëror të Arizonës.

Në vendlindje, Mentori ka punu me të rijtë me qëllim me i dhënë fund varfërisë duke nxitë sipërmarrësinë. Kurse në Arizonë, ka udhëheqë studentët në zhvillimin e teknologjive për energji alternative.

Veprimtari 24-vjeçar drejton mes tjerash Lëvizjen “Dy Dollarë” — The Two Dollar Movement — pjesëtarët e së cilës përpiqen me ndërgjegjësu rrethin për …

Rrugë nëpër botë që mbajnë emrin e Shkodrës

Qyteti i lashtë i Shkodrës jo rastësisht e gëzon atë emër të madh që ka. Nami vjen nga shekujt, që nga koha e Agronit e Teutës e deri te Rrethimi i famshëm i Shkodrës, kur qyteti u bëri ballë osmanëve edhe për 15 vjet mbas vdekjes së Gjergj Kastriotit – qëndresë që i dha edhe më shumë emër e lavdi kësaj qendre të lashtë e zulmëplotë!

Nga disa lexime dhe referenca historike u shtyva të bëj kërkime se në sa vendbanime të botës ka rrugë ose vende me emrin Shkodër?!

Shkodra njihet më shumë me emrin italian Scutari, dhe një …

Shqiptarizimi i Serbisë

Një koment interesant për artikullin e gazetës Politika të Beogradit, “Profesorë nga Tirana në Universitetin e Beogradit” (‘Profesori iz Tirane na Beogradskom univerzitetu’):

Албанизација Србије | 23/01/2008 16:57

Албанологија је од виталног значаја за Србију! Како је кренуло, Србија ће ускоро бити албанска провинција, па је ред и биће нам од велике користи да у што већем броју научимо албански. На Филолошком факултету су очигледно далековиди, само што ми, проста раја, то не схватамо. Да ли је већ предвиђено штампање албанске граматике и речника у милионском тиражу?

Përkthye shqip:

Albanizimi i Serbisë | 23/01/2008 16:57

Albanologjia asht me randësi jetike …

Për Dasarën

Dasara shtatëmbëdhjetë vjeçe thotë se futbolli nuk është politikë.

Dasara harron se kur luajnë dy shtete vishen nga simbolet kombëtare, duke nisë nga flamuri, ngjyrat, veshjet etj. Dhe, kur futbolli i Dasarës është vetëm futboll, siç ndodh në të gjitha vendet tjera normale (përjashto Serbinë barbare), atëherë flamuri në asnjë rrethanë s’do të konsiderohej provokim.

Dasara si tifozë dhe njohëse e lojërave të futbollit, sigurisht për moshën që ka (ndoshta edhe më shumë), duhet ta dijë se kur dy kombe luajnë mes vete, stadiumet vishen me tifozë – tifozë që, në rastin e kombëtares sonë, do të visheshin me kuq …

Shqipninë e bashkueme…

Shqipninë e bashkueme kemi me e ba. Për këte vendosim na vetë shqiptarët, sepse jemi zotën të trojeve tona. Nuk vendos as Beogradi, as Brukseli, e as Berlini, sado dashamirë e miqsorë qofshin ndaj nesh.

Të huajt s’kanë pse i frigohen nji populli që me shekuj ka çmue si vlera themelore nderin, barazinë, lirinë, dhe besën e secilit njeri. Këto vlera janë thelbi i gjithsishëm i dokeve tona (i kanuneve të moçme shqiptare), që na detyrojnë me ndjekë paqen e mos me i ba kujt trazim. Por njiherësh, si popull sipërtar (sovran), kemi për detyrë edhe mos me lejue tjetërkend …