Haki Pijani

Emrin e kishte Haki, ndërsa i gjithë qyteti e thërriste Haki Pijani. Kudo që ecte, ec­te me birrë në dorë. Ku­do që rrinte, i rrinte një birrë përballë.

Kur ulej, zakonisht para hyrjes së banesës, gjithnjë e vendoste bi­rrën në të njëj­tën pikë, midis këmbëve të tij, sikur me dashtë me ruajtë nga dikush.

Si fëmijë jemi rritë tu i pa këto per­so­nazhe, ikona të qytetit kah po­sh­të­rohen e nëpërkëmben. Kaherë më kanë penguar njerëzit që i kanë ngac­mue e fye këta njerëz.

Hakiun më mire e njoha kur vinte çdo ditë afër dy­qa­nit, te parku i qytetit ku ishim një kohë.

Çdo ditë i njëjti ritual: Vinte duke ecur dalëngadalë, i mbështjellun me xha­ke­tën e tij të lëkurës dy numra më të mëdhenj, me flokë të harli­sura e i pa rruar. Herë vinte në qejf e herë pa qejf. Kur ishte pa qejf atë­herë thuhej të mos i flasësh sepse bëhej i rrezik­shëm, fliste përçart e beftas sulmonte.

Ulej dalëngadalë si një nuse me barrë, si një sportist me lëndime, me lëvizje të ngadalshme që dukej sikur se e rëndonin gjitha të këqijat e botës. Ven­dos­te birrën tek pika e tij edhe rrinte në vete e nganjë­herë fanitej në gjumë.

Gjatë ditës Hakiu gjithmonë ka evoluar. Ose ardhke i qetë, e më vonë fillonte të fliste e t’i ngashë­njente kalimtarët, ose vinte si zhau­­rimë, zhurmshëm tu i folë të gjithëve rrugës e më vonë hynte nën zhgua­llin e tij, herë duke lënguar nga vetmia herë duke u ngrënë nga mëria.

Ai e ka pasë një dhunti fisnike që zakonisht Zoti këtë ua beson ve­tëm qenve. Ai i ka dalluar njerëzit e mirë nga ata të keqinjtë përmes nuhatjes e shikimit në sy. Ka ditë me lexue aurën e secilit. Veç një herë e kam pa të dhunshëm Hakiun edhe atë­herë e kam kuptuar pse. T’i biesh njeriut ne qafë qysh është në qejfin e vet ma të mirë, këtë veç njerëzit e poshtër e bëjnë. Kushdo qe e ngac­monte Hakiun, ai ia kthente keq.

«Lëreni se pijan është», kështu thoshin.

Kur i bëra vetë disa vjet, dhe fillova edhe vetë me pi në raste të ndrysh­me, e kup­tova që Hakiu as s’ka qenë i dehur e as nuk e ka dashtë birrën. Ai që e don birrën me të vërtetë, nuk mundet me pi në çfarëdo gjen­d­je. Birra e ka një rend. Birra nuk pihet e nxehtë, e as bajate. Ai që pinë shumë, nuk mjaftohet gjithë ditën e lume me një birrë, rëndom qysh bënte Hakiu. Ai birrën e ka pasur si shoqë­rues, si ikje dhe ngushëllim.

Hakiun nuk e ka dehë birra. Atë e kanë dehë sytë për­buzës të ka­lim­­ta­rëve e fjalët helmuese të njerëz­ve që i thoshin vetes qyte­tarë e atij i tho­shin lanet.

Për aq sa e kam njohur, Hakiu kurrë sherr nuk ka bërë. Ka hy në dyqan, ka lypë shkrepëse e cigare, ka lypë bukë, ka lypë pare për birrë. Refu­zimin e ka pranue me lehtësi, por edhe nëse i ke dhënë, nuk e ka bë fort të madhe, disi sikurse me pasë obligim me i dhënë.

Një ditë erdhi i stërkequr, pa qejf si mos më keq dhe i aq i pakrehun edhe për standardin e tij.

Nuk e zinte vendi vend, fërkonte fyty­rën dhe me gisht tregues e prek­te tëmthin dhe shajke në vete. Ish pas rreh me vëllain e tij, Fejzën.

Fejza ishte si Hakiu. Qëndronte më mirë në para­qitje, por më keq për­kah du­rimi. Si shpesh rrihej me Fejzën dhe e bënin hallakamë. Por të nesërmen paj­to­heshin dhe Hakiu vinte në qejf.

Kur një ditë erdhi dimri i egër, Ha­kiu mezi vinte tek vendi i tij i prefe­ruem.

I rrallonte daljet. Në dimër nuk kish­te as ku të ulej e as kah të kala­mendet.

Herë pas here, dilja jashtë për me ndërrue ndonjë llaf me fqinjët e me qeshë me ndërhyrjet e Hakiut, por Hakiu nuk vinte më.

Hakiun e morri i ftohti. Ish pas ngri për së gjalli duke u mundue mu strehu tek një shtëpi e rrënuar mes rrakshtajave i mbledhur kruspull.

Pas dy ditëve erdhi Fejza i troma­k­sur. Çuditërisht u ndal para këm­bëve të mia. Duke dashur me pyetë për mungesën e Hakiut, ai sikur ma lexoi mendjen e më tregoi vet.

— Hakia kish dekë. Unë nuk e kom pa, po më kall­xunë. Dikush ia kish marrë tru­pin ia kish çu te vorret edhe e kanë shti n’dhe shpejt e shpejt. Nuk m’kanë kallxu e nuk pe di as ku e kanë varrosë. A mos e din ti ku e kanë shti n’dhe? — tha me gjithë sëmbim.

Po ku ta dija unë. I kisha 13-14 vjet edhe veç sa e kisha marrë vesh prej gojës së tij që Hakiu kishte vdekur.

— Fejzo, — i thashë. — Shko e veti njerëzit të vorret. Ndoshta e ka pa dikush atje.

— Po, — tha, — anej jam tu shku.

Fejzën e pashë prapë pas disa ditëve. Nuk e kishte gjetë ende varrin. Me gjasë ka prove me i ndalë nje­rëzit me i pyetë, por nuk iu kanë ndalë se kanë men­du qe po u lyp pare a se do u ndërsehej. Është vështirë me t’u dëgjue zëri kur jeton mjerueshëm si Fejza e Hakiu.

Dikur, dikush ia kishte tregu Fejzës një varr të pashënuar duke i thënë se është i Hakiut.

Fejza shkonte e rrinte aty, lutej ash­tu siç dinte e i rrinte përballë Hakiut si­kur të ishte birra e tij Skop­sko. Me qëndrimin e tij të lë­byrur disi i kër­konte falje për gjithë ato kacafytjet që i kishin sa ishte gjallë Hakiu.

Pak më poshtë se ai varri i pashë­nuar, ishte një varr tjetër me një qivur dhe një dërrasë të vogël ku shkru­ante: Haki Pijani.

Fejza nuk dinte shkrim-lexim. Ai kishte bërë lutje tek varri i ga­bu­ar, sepse kanë dashtë me hekë qafe, të lo­dhun me pyetjet e tij që vinin bashkë më duhmën kara­kteristike kur të qëndronte ballë.

Pas një viti edhe Fejzën e mori dimri.

(Foto nga autori)

Nga Migjen Fazliu

Djalë i ri nga Gjilani. Qaq. Për ma shum, lype në Facebook se e gjen.