Libra

[toc]

Dorëshkrime

I panjohur

Kodiku i Durrësit. Faksimile PDF (digjitizoi Biblioteka Kombëtare e Shqipërisë).

Humanistët shqiptarë

Marin Barleti

Marinus Barletius, De obsidione Scodrensi (1504): Faksimile PDF (digjitizoi Biblioteka Kombëtare e Shqipërisë). Përkthimi shqip: Rrethimi i Shkodrës.

Marinus Barletius, Historia de vita et gestis Scanderbegi Epirotarum Principis (rr. 1510): Faksimile PDF (digjitizoi Biblioteka Kombëtare e Shqipërisë). Përkthimi shqip: Historia e Skënderbeut.

Letërsia e vjetër

Gjon Buzuku

Meshari i Gjon Buzukut (1555): Faksimile PDF (digjitizoi Biblioteka Kombëtare e Shqipërisë).

Matranga

E mbsuame e krështerë. Faksimile PDF (digjitizoi Biblioteka Kombëtare e Shqipërisë).

Pjetër Budi

Doktrina e krishtenë. Faksimile PDF (digjitizoi Biblioteka Kombëtare e Shqipërisë).

Pasëqyra e të rrëfyemit. Faksimile PDF (digjitizoi Biblioteka Kombëtare e Shqipërisë).

Frang Bardhi

Fjalori latinisht-shqip. Franciscus Blanchus, Dictionarium Latino-Epiroticum (Roma: Propaganda Fide, 1635): Faksimile PDF (digjitizoi Biblioteka Kombëtare e Shqipërisë).

Pjetër Bogdani

Çeta e profetënve. Pjeter Bogdani, Cuneus prophetarum (Roma: Propaganda Fide, 1685), tejshkru në PDF: Pjesa 1; Pjesa 2 (Dr. Michiel de Vaan, Universiteti Leiden, Holandë, 2004).

Bejtexhinjtë

Nezim Frakulla

Dorëshkrim: Faksimile PDF (digjitizoi Biblioteka Kombëtare e Shqipërisë).

Për shqiptarët

Papa Piu

Epistolar. Faksimile PDF (digjitizoi Biblioteka Kombëtare e Shqipërisë).

Gustav Meyer

Gramatikë e gjuhës shqipe. Gustav Meyer, Kurzgefasste Albanesische Grammatik mit Lessestücken und Glossar (Leipzig: Breitkopf & Härtel, 1888): Faksimile PDF.

Edith Durham

The Burden of the Balkans (London: Edward Arnold, 1904): Faksimile PDF (digjitizoi Google Books). Përkthimi shqip: Brenga e Ballkanit (mbrohet nga e drejta e autorit dhe nuk mund të ribotohet këtu).

Through the Lands of the Serb (London: Edward Arnold, 1905): Faksimile PDF (digjitizoi Google Books).

High Albania (London: Edward Arnold, 1909): Faksimile PDF (digjitizoi Google Books); Tekst HTML [vegëz e jashtme] (digjitizoi Projekti «Celebrating Women Writers», red. Mary Ockerbloom, Bibl. Univ. Penn.).

Dimitrije Tucoviq

Sërbia dhe Shqipëria. Dimitrije Tucović, Srbija i Arbanija: jedan prilog kritici zavojevačke politike srpske buržoazije, bot. 1 (Izdanje Socijalističke knjižare: Beograd, 1914); bot. 2 (Kultura: Beograd/Zagreb, 1946): Faksimile PDF; rishtypë (Mostart: Zemun, 2011): Tekst PDF. Shqip-toskërisht: Dimitrije Tucoviq, Sërbia dhe Shqipëria, përk. Stathi Kostari; shqip-gegnisht: Dimitrije Tucoviq, Serbija dhe Shqipnija. (Këto përkthime mbrohen nga e drejta e autorit dhe nuk mund të ribotohen këtu.)

Rilindasit

Naum Veqilharxhi

Abetarja. Naum Veqilharxhi, Prokheiron Alvanikon Alfavētarion [Evetar] (1844): Faksimile PDF (digjitizoi Biblioteka Kombëtare e Shqipërisë).

Naim Frashëri

Bagëti’ e bujqësija. [Naim Frashëri, Bagëti’ e bujqësija (Bukuresht: Diturija, 1886)] Naim Fraσeri, Bageti’ ε bujqesija (Bukureσt: Diturija, 1886): Tekst HTML (Kontribuues i Wikilibrave, Wikibooks.org).

Sami Frashëri

Şemseddin Sami, Taaşşuk-u Tal’at ve Fitnat (İstanbul: 1875): Së shpejti. Përkthimi shqip: Sami Frashëri, Dashuria e Talatit me Fitneten (mbrohet nga e drejta e autorit dhe nuk mund të ribotohet këtu).

Shtjefën Gjeçovi

A. Shtjefni Konstantini Gjeçov, Agimi i gjytetniis (Shkoder: Nikaj, 1909): Faksimile PDF (digjitizoi Getoar Mjeku, Plisi.org).

Kanuni i Lekë Dukagjinit (simbas Gjeçovit) (1933): Faksimile PDF (digjitizoi Getoar Mjeku, Plisi.org). Shih edhe G. Mjeku, “Kanuni i Lekë Dukagjinit (simbas Gjeçovit),” Plisi.org (2012-11-28) <Rrjet>.

Tjera

Gramatika. Faksimile PDF.