Dita e gjuhës amtare

Gëzuar ditën e gjuhës amtare! Sigurisht me gjuhë amtare kuptojmë atë varietet që kemi nxënë të parin, arketipin tonë gjuhësor. Imi është e folmja e butë e Tiranës, nxënë si gjuhë amtare prej moma Fetit, të cilën dua ta kujtoj sot në këtë ditë se më ka dhënë leksionin e parë të Sociolinguistikës dhe ma ka dhënë në një kohë kur gjuhësia zyrtare ngulmonte në të kundërtën.

Po e kallxoj këtë leksion të saj.

Isha në klasë të dytë, diku nga viti 1978-79.

Erdha nga shkolla në shtëpi, u ndërrova, hoqa këpucët dhe vesha pupat e buta, hoqa pantallonat dhe …

12 pyetje prijësit të kombit

Shqiponja në flamur ka 12 krahë në njanën anë. Unë po i baj 12 pyetje për «presidentin mbarëkombëtar» që e propozoi kryeministri shqiptar Edi Rama:

1. Pse ke me pasë titullin president e jo ma shqip kryetar a prijatar? Dhe president i çkafit ke me qenë: Besëlidhjes Shqiptare, Republikës, apo i filan organizate shtetesh sovrane?

2. Në cilin qytet ke me e pasë zyrën kryesore? A ke me e pasë të madhe aq sa me kry punë, por jo qaq sa me shti farefisin në rrogë e me ba zullum?

3. Qysh ke me i nderu themeluesit e Shqipnisë moderne, …

Për dekadën e dytë të shtetit

Tash që u kry festa, mos të harrojmë:

1. Kur asht shpallë pamvarsia më 2008, RTK-ja s’ka pasë kamera HD. Më 2018, vijon me tejçu video në përmasa të para­luftës. Këto ditë lejoi që kanali 2 në gjuhën sërbe mos me e shkru «10 vjet shtet» nën logo sikur kanalet tjera. Edhe siç e përmendët i madh e i vogël, e ndali trans­me­timin e koncertit të Ritës. RTK-ja merr pare prej populli gati sa marrin gjykatat, dhe qe qysh e zezat popullin.

2. Bororamizin apo Pallatin e Rinisë e kena kallë mbas lufte edhe nuk e kena ndreqë ma kurrë. …

Në nji foto të vjetër

Unë e Bendida, n’lule të rinisë me gishta përpjetë, n’kërkim të lirisë pak nër blic t’shkrepun        prej dostit syretxhí pak nën dritë të Hanës        që rrezojke përmí por shum të pakalitun        në shtigje t’gjuetisë n’nji rrugë t’lagjes Dardania        n’Prishtinë të Dardanisë më 2 janar 2008, viti 0 i pamvarsisë viti 2400 i mbretit tonë Bardhyl me flokë t’lame e t’krehme        por pa gell e pa dyll…

Shota e Bahrija

(përshtatje e kangës amerikane bluz «Betty an’ Dupree» e messhek. XX)

Mlidhnu rrotull shokë, t’ju kallxoj për Bacin Bahri Mlidhnu rrotull shokë, t’ju kallxoj për Bacin Bahri Edhe dashnoren e tijna, në vjetin 1901

Shotë emnin e kish, nji peslirsh tha p’e du Shotë emnin e kish, nji peslirsh tha p’e du Pa mahí, i tha Bahrija, t’i bâj gati krejt ça m’thu

Veç shtriju, Shotë pehri, kqyr t’nesrit ça po t’bjen I tha, shtriju, Shotë pehri, kqyr t’nesrit ça po t’bjen Nashta na nxeh di’lli, nashta dhe peslirshi t’vjen.

Shkoi n’shehër Bahrija, kobure t’nemcit n’dorë Shkoi n’shehër Bahrija, kobure …

Tekst kange: «Ti je moj dardane»

Moj e vogël në lendinë: Dije, moj tarnanane (kangë shkodrane, me përshtatje të vogël)

Moj e vogël, dushe, moj në lendinë hajde moj, në lendinë Bishtalecat, vashe, moj lshu mbi shpinë hajde sa bukur të rrijnë

Ti je moj dardane belin e hollë moj ma ke (2x) Aman-e, e bukur je Aman-e, ashtu si m’je

Moj e vogël, dushe, moj, nêjë në bjeshkë bukur moj kenke zeshkë Hajde dushe, xhanëm, sa e mirë je shoqe ti moj nuk ke

Ti je moj dardane synin e zi moj ma ke (2x) Aman-e, sa e bukur je Aman-e, shoqe nuk ke

Moj …

Neutral ndaj statusit

Nji dost të moçëm e pashë, e pyeta, “A po më njeh?” “Eh, unë jam neutrallno. A nuk je kah e sheh?”

Shkova deri në bankë, me kqyrë për kredi: përgjigjja neutrallno për kerr e për shpi.

Dhe me gazën fola, për me vazhdue qiranë: “Neutrallno, ‘sha Zotin, xhevapin ta kam dhanë.”

Motrës beqareshë barku iu kish rritë; por krejt ish neutrallno, veç s’e kisha dijtë.

Të dashurën e veta, “Lali, a më do?” “S’mund zemëroj të tjerët,” tha, “jam neutrallno.”

(3 shtator 2013)…