Agoni i pilarës

(tregim i shkurtë)

Zoja Antonetë, myshterikja jeme e rregullt – veç e jemja ka qenë – më do­ket sa pat dalë në pe­n­sion. Por ka qenë damë. I thoj­shin cërna­gorkë, ndo­nëse ish kroate e Tivarit… a ndo­shta edhe shqip­tarkë, çka po din njeri! Veç e mar­tue­me për hërvat.

Kolko ti dugu­jem, sine? — më pyeti sa pare u banë, tek ia mata nji ki­lo­gram e gjysë pemë.

Pilarën, apo shi­toren e pemëve, pemë­shitësen tonë të maha­llës, e mbush­­shim me lloj-lloj fru­tash. Verës, zoja Antonetë vijke blejke pje­sh­ka, e unë e kun­droj­sha se ç’pjesh­kë ish ajo vetë. Si­do­­mos mbas­dite kur dielli i hijke shi­tores për xhami, e i bijke my­sh­te­risë bash në fë­tyrë. Zo­jës An­to­netë ia rrezojke gjoksin e bar­dhë e pa rru­dha, të sto­li­sun me nji gu­sho­re ari. Dukat plakë! Veç me e ndi tue folë, s’doj­she tjetër. Por edhe me e pa.

Ma zgati nji 5-mijëshe të kaltër, finqe të re, me syret të Titës. Nji killë e gjysë pje­shka, 1.500 di­narë. Si zakonisht, paren e my­shte­riut nji­herë e lej­sha mbi ta­vo­linë. Isha mësu me më thanë, t’i dha­shë që­kaq jo qaq, e me u hangër me ta, ani pse zoja Anto­netë jo që s’u shtyj­ke për pare, por më lejke për­ditë bak­shish e për­­tej bak­shi­shi. 5-mijëshi rrij­ke sigurt në tër­vesë, me nji dërhem sip­ri, për mos me e fër­fëllu era, e unë e nxirr­sha kusurin prej du­çit të pareve të pa­zarit, tue njehë për­pjetë: nxirr 500 e thuj 2 mijë, shto 1 mijë e thuj 3 mijë… deri sa e mbë­rrijsha paren e my­shte­risë!

5 mijë dinarë dikur bajshin pare e madhe. Por tash ditë më ditë shkoj­ke tue iu hupë vlefta. Qate e kishin shtam­piratë bank­no­tën e re, krejt 5-mijë kokrra me nji vend. Edhe slikën e Titës ia ki­shin qitë dre­qnit. Sa dojshim me ia çizgitë Enverin për­mbi.

M’iku mendja te rroga, që ma jepshin me mar­ka t’alla­manit. 50 në muej. E të më shkoi huq edhe nu­më­rimi, e zuna me njehë apet prej fillimi.

Izvinite, — i thashë mysh­terikes, kur n’at çast rra­pëlloi dera ashtu e pa­më­shel­shme e pilarës.

— Axhi, o Axhi! E kom puthë, — bërtiti Agoni tue hy stuhi­shëm n’‌‌ato 5 metra kat­rorë të lo­ka­lit. Pa­staj u shtang e i zbuti fja­lët kur e pa du­gajën me njerëz. — Dobar dan! Ćika Din?

Zoja Antonetë buzë­qeshi leht pa bëza. Shqipen e dijke fort mirë, por unë e kisha mësu keq me i folë sër­bisht. Mbeta. Çka po i jep zor ky fëmijë?

— Shuj njihere, — ia bana me të vogël, ndërsa zoja Antonetë e muer ku­surin e duel prej du­ga­je, pa i thanë unë ditën e mirë. — Mos fol para my­sh­­te­rijve.

Agoni 14-vjeç ish ngazëlly aq fort, sa me­nji­herë e vazhdoi tregimin.

— Axhi Din, qashtu qysh m’ke thonë ti ia kom bo. Nejse, nuk i thash ni­her për fi­lëm, se shum ashi­qare. Ia bona, hajde po për­së­risim për pro­vim pra­nues, se edhe ajo po don me u regjis­tru si une n’mat­ma­tikor n’Ivo Llovë.

— Edhe?

Tek qatë­herë më ra zhe­toni, qysh Ago­ni moti ma kish qa hallin e si­m­­pa­tisë që e kish për sho­qen e kla­sës, dhe më kish pyetë qysh me ia ba. Tash e kish kry klasën e tetë, e po bahej gati me u re­gjis­tru në gji­m­­na­zin ma të mi­rë të qytetit. Shoku jem Ha­miti më pat tregu tinëz se at shkollë e ka the­melu shteti shqip­tar në 41-tën, mba­si ka kapi­tu­llu Guz­llavia e parë, edhe në fi­llim e kanë qujtë Sami Fra­shëri. (Hamiti ma pat falë ro­ma­nin e Samiut, Dashu­ria e Ta­la­tit me Fitneten.) Por kur â kthy Guz­lla­via, Guz­llavia e dytë, ia kanë lanë emnin e nji par­ti­zani të vramë, Ivo Llolla Ribar, që s’ka pasë lidhje me Prishtinën e shqip­ta­rët. As Goni i njomë s’kish lidhje me Ivon, por me Blertën.

— I lyjta floktë me gell, — vijoi. — E qita qat dezo­do­rancin e kaltërt, krejt ia kom futë sprej trupit. I vesha 501-shkat. Blerta erdh. Kem vet n’ba­nesë. I dhash me hon­gër qer­shija që i kena ble te ti. Po ajo pri­tojke me msu.

— Ah zhmili i keq! — ia bana, buzangaz.

— Edhe i thash po kqyrim filëm. Se e kom marrë ni kasetë te Sharpi. Edhe u ulëm n’dvo­set… n’dyulq!

Agoni ish djalë i mirë, nxa­nës i shkël­qye­shëm, e fort i zgjuet. Por pritoj­ke me iu ikë fja­lëve sër­bisht, se për me folë me grama­tikë mos e ze ngoje. Sa të­ho­llue­sin thoj­ke e ka thy nana e vet në trup të tij, tue u mun­du me e shti të ngratin me folë «gju­hën let­ra­re». Edhe vidon, luj­tësin e kase­tave VHS, ia kish mshefë nji­herë, por pas­taj kishin ba paqe, me kusht që Agoni me e in­qizu edhe me i kqyrë do fil­ma e emi­sione shqip çdo javë. Agonit i shkojshin ner­va, se e ze­zat­shin edhe sho­kët, por s’kish çka me ba. Fil­min që e ka marrë te Sharpi, video­klubi i lagjes, me pro­nar sho­kun tonë Shai­pin, naty­risht, nuk ish shqip. Edhe vidoja e Agonit ish e markës Sharp.

— E kqyrëm Iz Afrike, — e vazhdoi rrëfimin Ago­ni. — Out of Africa i thojnë ang­lisht. E ka fitu Oskarin.

— Me Merill Stripin?

— Paj s’ma nijke qaq për filëm, Axhi. Po thoj­sha Blertës i pëlqen. Kisha qef me e pshtje­llë vido shiritin, e masanej me çelë me ndreqë unë nërsy saj­na. 30 killa i ka.

— A ju pëlqei filmi?

— Nuk e kqyrëm krejt. S’e merrke vesh po m’do­­ket. Vetke, ça osht qëky silifizi që ia ngjiti? Si­fi­li­zit i thojke qashtu, — më kallxojke për së­mu­­jën që pro­ta­­go­­nis­ti i filmit ia kish bartë dash­no­res së vet. — E kena msu n’shkollë bre. Nej­se, edhe unë ia ngji­ta… E putha, po menoj. U ula ngat saj. Ia preka nji­here dorën, ki­she si pa­hi­ri. Po nuk e lar­goi, që më the ti nëse lar­gohet mos e nguc, se s’po don. Ma­sanej ia qita kra­hun, edhe s’dij qysh, krejt si terr m’ka ardhë, po…

— Ani mirë. Tash do sene burrat i majnë për veti, s’i kall­xojnë.

Ia këputa muhabetin. M’u dokke që nana e Bler­tës, që e ki­shim koj­shike, po hyn në du­gajë e po na nin tue folë. Po më thotë se po ia mësoj çikën për të keq. Ajo ish gjyq­­tare e zoja dhe e rreptë, dhe ish për me iu tutë. Por di­­qysh e ki­sha edhe hallin e pa­­da­shnisë teme. Ago­nin e kisha ba dru­gar, dhe bajsha goxha llaf me te. Por unë ki­sha vjet gati sa dy herë ai, e ai sabi me femën, unë fi­lli­kat. Tash unë e shoq­nia e ki­shim derdhë fru­thin moti, kur u tara­hen­shim prej Bugarie, dej në Çe­ko­sllo­vaki e Po­­loni. Por fruth ish kanë, me të ra njiherë e së dyti jo.

Ishim hala pa u martu. Ibrës, dostit tonë që u rahatu kishe me Haj­kën, s’la­në send pa i ba dej sa e ndanë prej asaj peh­rrie, se gjo­ja s’ish e ra­hat­shme ajo. Mend, he bir! Na kish hangër dreqi në Prish­tinë, e me­telik s’ki­shim ma me she­titë kurr­kah. Por s’ish rendi me e kajtë der­tin e fru­­thit tem e t’Ib­rës, kur sho­q­ninë e ki­shin kapë hje­kat e më­dha. Ha­miti, ma i zoti e ma i drej­ti prej sho­kë­ve, sa e kish çelë motin në haps, pa thanë kurrë nji fjalë për mue, për li­b­rat që m’i kish dhanë e për re­volu­cionin që e ki­shim shes­tu tok.

E ku me ia kallxu Agonit këto sende unë? Ai ish i brezit të ri, t’ajro­kre­­mit, që i grah­shin rro­lle­ra­ve ve­rës në­për ma­ha­llë («ro­shu­lla thuhet shqip», bër­titke e ama e Go­nit), e dimnit shkoj­­shin për pati­nazh në Boro­ramiz. Agoni e kish mësu ang­lishten prej fil­mave. Më ngush­tojke kah­nji­here kur më vetke për ndoj fjalë. Unë fran­gji­sh­ten nom e dij­sha, por ang­lish­ten s’e më­so­va mirë deri kur plasi sherri e u shke­pëm të tanë nëpër botë, mbasi has­mi na e pu­sh­toi Dar­da­ninë për me e ba Kos­met. Nji kohë u mbajta. Por ma vonë ma shtrunë zu­llu­min fë­lliqt. Edhe u lar­gova. Nji­herë për Tiranë, ku punoj­sha si gjysë­gazetar dhe i báj­sha me kerr redaktorët e Rilind­jes. Mbasi mbeta tan­gall, vojta në Londër, ku e mbajta shpi­rtin di­qysh, e dikur ia më­syva Niu­jor­kut, ku u ngja­lla cok e i mora kambët.

Agoni m’u pat gjetë goxha fort ditët e para n’An­g­li. Pat ikë para meje. E lypshin për ushtri të Guz­llavisë, qatëherë kur fillunë me i vra ush­­tarët shqip­tarë. Ec e çoje!

— Veç po ta kthej t’mirën, — më thojke, tue ma për­mendë qysh n’ato ditë të tra­zi­nave, e qebesa unë kisha harru, ia kisha pas nxjerrë di­qysh nji pa­sapor­të, e i kisha ndihmu me dalë jasht. Ai ma ndreqi punën me u nisë edhe për Ame­rikë. Në Niu­jork, ku­she­rijt e tij dib­ranë më pritën me tanë fa­mil­jen e m’i çe­lën udhët e biz­nisit. Agoni vetë u nis për Tiranë. Me e la ush­trinë që s’e kish kry. Por usht­rinë tonë.

Herën e mbramë e pashë në tëvë, tek i jep­ke in­ter­vistë gaze­ta­rëve të huej me ang­lishten e tij për lakmi.

— Ushtria Çlirimtare, — u thoshte, — po luf­ton për të drejtat the­me­lore të njeriut. Ne nuk do të pushojmë deri sa ta mbë­rrijmë pa­va­rësinë e vendit tonë.

Agoni ka mbetë i ri. Unë jam plakë. Po i avytem moshës së zojës An­to­­­netë, që nuk e dij se kah ia ka mësy mbas lufte. Më kanë thanë se ka vdekë në Bud­vë. Me paret e gurbetit unë tash e kam ble ba­nesën e saj. Nuk e tako­va dot da­mën e bu­kur cër­na­gore, por nji nip i saj erdh prej Ma­lit të Zi me auto­rizim me ba pa­zarin.

Gjithçka e bamë me letra, si jasht, por edhe me zhur­më si te na. U han­gra me ban­kieren që s’ma bajke tran­sferin qysh duhet. U hangra me pun­torët e ko­mu­nës, që s’më kall­xoj­shin për letra të ka­das­trit. U hangra edhe me të parin noter të re­pub­likës, që sa ia kish nisë punës, se më mall­tre­toj­ke me sa e sa doku­men­te, qaq sa e shava e i dola prej zyre. Pas­taj shkova te nji tjetër. E njo­f­ta. Blerta, e bija e gjyqtares koj­shike, da­shu­nia e parë e Ago­nit dësh­mor, ish ba notere. Vloj­ke prej punëve. Xhevap s’un u jepke.

50 mijë euro. E bleva nji apar­ta­ment, ku me ardhë me ndejtë dy javë në mot­mot, tue shpre­su kot se më vijnë edhe fëmija ndoj­here. Nuk pata nji bank­notë 50-mijë­she, siç ki­shim 5 mijë, 50 mijë, e 50 mili­onë dinarë krejt në nji vend, në kohë të zojës An­to­netë e të njerkës Guz­llavi. Paret e mëdhaja s’i pashë, se i baj­tën me bankë. I njeha veç qato 10 mijë, krejt kah 500 të pem­be, që ia dhashë atyne bano­rëve për me ma lëshu banesën.

— S’ki nevojë me iu dhanë kurrgja, — më tha noterja. — Ata janë uzur­patorë.

E ki’n zaptu pa të drejtë stanin e zojës Anto­netë, me­de­mek. Por na s’ish­im më­su me e qitë shqip­tarin në rrugë. Kishim dalë vetë në mër­gim. E sot po kthe­­he­shim si të ha­rruem, si fan­tazmë.

Veç fotoja e Agonit n’uni­formë – ritërata që ma për­punoi miku im arbë­­resh, e ia ktheu ngjy­rat e mpreh­të­sinë e hum­bun dorë mbas dore prej zma­dhimit e kop­jimit – asht e nji­mend­të. Ajo rrin pa u lë­kundë në mur, në dho­mën e prit­jes së ba­ne­sës teme në Prishtinë.

(Foto: Faksimile e nji monografie zyrtare të Prish­tinës, 1959)

Nga Getoar Mjeku

Njeri i lirë dhe avo­kat prej Prish­tine të Dar­da­nisë. Shkrun për shqip­tarët, gju­hën, histo­rinë, e poli­ti­kën. Lexon çkamos. Ndih­mon me mirë­mbajtë saj­tin për shqip­tari, Plisi.org.