Fishta: «Europë, ti kurva e motit»

 Europe, aging whore, it’s you that
On your word and God have trampled.
Is it sign of all your culture
That you parcel out Albania
Just to rear the cubs of Russia?
Is this how you’ve paid them back now,
All those men who died to save you,
Fallen, slain up in the hills while
You yourself, too weak, kept silent?

Fr. Gjergj Fishta, The Highlands Lute, Canto 13, verses 40–49 (transl. Robert Elsie and Janice Mathie-Heck): <http://www.albanianlanguage.net/en/fishta.html>.

Uh! Europë, ti kurva e motit,
Qi i rae mohit besës e Zotit,
Po a ky â shêji i gjytetnís:
Me dá token e Shqypnís
Per me mbajtë klysht e Rusís?
Po ti a kshtû sod na i perligje
Njata burra qi m’ kto brigje
Per tý vehten bâne flije
Kur ti heshtshe prej ligshtije?

Át Gjergj Fishta, Lahuta e Malcís, Kanga XIII, vargjet 40–49 (Shkoder, 1933).

Nga Plisi

Themelu më 28 nëntor 2012, Plisi është sajt për qytetari dhe shqiptari.