Jueseji: Emnat e shteteve dhe kryeqyteteve shqip (draft)

Emni i plotë i vendit:  Shtetet e Bashkuara të Amerikës, Shtetet e Bashkueme t’Amerikës

Sinonime: Amerika; SHBA (ShBA), Shëbëá/~të, Shëbëá/~ja; Shtetet e Bashkuara, Shtetet e Bashkueme; Juesej/~i

[Shteti/trualli:  kryeqyteti, qendra ma e madhe]

Shtete të federueme

 • Alabamë/~a:  Montgomeri, Birmingem/~i
 • Alaskë/~a:  Xhunó/~ja, Ankorixh/~i
 • Arizonë/~a:  Feniks/~i
 • Arkansá/~ja:  Llitëllrok/~u
 • Kaliforni/~a:  Sakramento/~ja, Llosanxhelles/~i
 • Kolorado/~ja:  Denver/~i
 • Kenetikat/~i:  Hartford/~i, Brixhport/~i
 • Dellavér/~i:  Dover/~i, Uillmington/~i
 • Floridë/~a:  Tallahasi, Xheksonvill/~i
 • Xhorxhë/~a:  Atlantë/~a
 • Havaj/~i:  Honolulu/~ja
 • Ajdaho/~ja:  Bojsi/~a
 • Illinoj/~i:  Springfilld/~i, Çikago/~ja
 • Indianë/~a:  Indianapolis/~i
 • Ajovë/~a:  Demojn/~i
 • Kanzas/~i:  Topikë/~a, Uiçitë/~a
 • Kentaki:  Frankfort/~i, Luivill/~i
 • Luizianë/~a:  Batonruzhë/~a, Njuorllins/~i
 • Mejn/~i:  Ogastë/~a, Portlend/~i
 • Merillend/~i:  Anapolis/~i, Baltimor/~i
 • Masaçusets/~i:  Boston/~i
 • Miçigen/~i:  Llansing/~u, Detroid/~i
 • Minesotë/~a:  Sejntpol/~i, Miniapolis/~i
 • Misisipi:  Xhekson/~i
 • Mizuri:  Xhefersonsiti, Kanzasiti
 • Montanë/~a:  Helenë/~a, Billings/~i
 • Nebraskë/~a:  Llinkolln/~i, Omahá/~ja
 • Nevadë/~a:  Karsonsiti, (Las)vegas/~i
 • Njuhempshir/~i:  Konkord/~i, Mançester/~i
 • Njuxhersi:  Trenton/~i, Njuark/~u
 • Njumeksiko/~ja:  Santafe/~ja, Albukerke/~ja
 • Njujork/~u:  Albani/~a, Njujork/~u
 • Karolinë/~a e Veriut:  Ráli, Sharllotë/~a
 • Dakotë/~a e Veriut:  Bizmark/~u, Fargo/~ja
 • Ohajo/~ja:  Kolumbus/~i
 • Oklahomë/~a:  Oklahomasiti
 • Oregon/~i:  Sejllëm/~i, Portlend/~i
 • Pensilvani/~a:  Herisbërg/~u, Filadelfi/~a
 • Rodajllend/~i:  Providencë/~a
 • Karolinë/~a e Jugut:  Kolumbi/~a
 • Dakotë/~a e Jugut:  Pjer/~i, Sufolls/~i
 • Tenesi/~a:  Neshvill/~i, Memfis/~i
 • Teksas/~i:  Ostin/~i, Hjuston/~i
 • Jutah/~u:  Solltllejksiti
 • Vermont/~i:  Montpilier/~i, Bërllington/~i
 • Virgjini/~a:  Riçmond/~i, Virgjini-Plazh/~i
 • Uashington/~i:  Olimpi/~a, Sietëll/~i
 • Virgjini/~a e Perëndimit:  Çarlston
 • Uiskonsin/~i:  Medison/~i, Milluoki
 • Uajoming/~u:  Shajen/~i

Distrikte federative

 • Uashington/~i (Uashington-Disi/~a)

Hapsina ishullore

 • Puertoriko (Komonuellthi i Puertorikos):  Sanhuan/~i
 • Guam/~i:  Hëgatnjë/~a, Dedidu/~ja
 • Samó/~ja (Amerikane):  Pagopago/~ja, Tafunë/~a
 • Ishujt (Ujdhesat) Virgjine:  Sharllotamalje/~a
 • Ishujt (Ujdhesat) Verimariane (Marianë/~a Veriore):  Kapitolhill/~i

Ujdhesa të largëta

 • Ishulli (Udhjesa) Bejkër/~i
 • Ishulli (Ujdhesa) Haullend/~i
 • Ishulli (Ujdhesa) Xharvis/~i
 • Atolli Xhonson/~i
 • Guma Kingman/~i
 • Atoll Miduej/~i
 • Ishulli (Ujdhesa) Navasë/~a
 • Atolli Palmirë/~a
 • Ishulli Uejk/~u 

Nga Getoar Mjeku

Njeri i lirë dhe avo­kat prej Prish­tine të Dar­da­nisë. Shkrun për shqip­tarët, gju­hën, histo­rinë, e poli­ti­kën. Lexon çkamos. Ndih­mon me mirë­mbajtë saj­tin për shqip­tari, Plisi.org.