Udhëheqësi sërb kërcënon me shkëputje nga Bosnja, përmend luftën dhe Kosovën

Kreu i presidencës së Bosnjë-Hercegovinës paralajmëron se shteti i tij mund të copëtohet nëse Kosova anëtarësohet në Kombet e Bashkuara, njoftojnë mediet sërbe.

Millorad Dodiku, i cili në kryesi përfaqëson komunitetin sërb, ka thënë se Repub­lika Sërbe e Bosnjës do të ushtronte atë që e qujti e drejta për shkëputje. Tutje, ish-kryetari i Republikës Sërbe ka shtu se «sigurisht se nuk do ta humbnin këtë mundësi për t’u shkëputë nga Bosnjë-Hercegovina».

Që prej Marrëveshjes së Dejtonit, që i dha fund luftës trevjeçare më 1995, shteti i Bosnjë-Hercegovinës përbëhet nga dy entitete: Federata e Bosnjë-Hercegovinës (ose federata boshnjako-kroate) me 51 për qind të territorit dhe Republika Sërbe (Republika Srpska) me 49.

Z. Dodik ka përmendë një rezolutë që parlamenti i Sërpskës pat nxjerrë më 2008, fill pas pavarësisë së Kosovës, duke cekë se Republika Sërbe ka të drejtë të pava­rë­sohet nëse Kosova hyn në OKB. Por ka theksu se shkëputja s’do të mund të re­ali­zohej pa luftë.

Boshnjakët myslimanë nuk e pranojnë copëtimin, ka thënë Dodiku, «por me kohë do ta kuptojnë se është ma së miri për ta me pasë një territor që mund ta mena­xhojnë me perspektivë dhe ku të mund ta ushtrojnë autoritet».

Në fund, politikani kundravers ka thënë se Kosova është çështje e të gjithë po­pullit sërb.

«Në kuptimin shtetëror, është çështje e Sërbisë, por në kuptim të vetëdijes dhe për­vojës kombëtare të çështjes, është e gjithësishme», ka shtu Dodiku, në një inter­vistë që e ka përcjellë agjencia B92.

Në foto: Milorad Dodik më 2016, nga Medija centar Beograd, me licencë CC BY-SA 3.0

Nga Plisi

Themelu më 28 nëntor 2012, Plisi është sajt për qytetari dhe shqiptari.